Proces
Voor het inhoud geven aan een Dorpsvisie is het van groot belang dat zoveel mogelijk inwoners zich uitspreken over de toekomst van hun leef- en woongebied. Hoe meer inwoners hierbij betrokken zijn hoe groter de kans dat de Dorpsvisie en de daaruit volgende ontwikkelingen op een breed draagvlak kunnen rekenen en de inwoners zich daar prettig bij voelen.
Om de wensen van de inwoners te peilen wordt een enquête uitgezet (analoog en digitaal) aan de hand van een 11-tal thema’s:
Vanuit de resultaten van de enquête en vanuit andere lokale bronnen (Dorpsraad en Gemeente Schouwen-Duiveland) wordt een Visie opgesteld, een beeld van de toekomst van ons leef- en woongebied Noordgouwe (waaronder begrepen: de kernen Noordgouwe en Schuddebeurs evenals het buitengebied). Een visie opstellen vindt plaats aan de hand van de concrete vraag:
“Hoe wil je dat ons leef- en woongebied er over 5, 10, 15 jaar uitziet?”
Wanneer de vraag gesteld wordt in het kader van de hierboven genoemde thema’s zal een integraal beeld gevormd worden over het gewenste toekomstbeeld van het leef- en woongebied Noordgouwe. Dit kun je ook de Ambitie noemen, dit is wat we met elkaar ambiëren, daar willen we naartoe groeien.
De volgende logische stap is om vanuit deze Visie voor de verschillende thema’s Kansen te definiëren. Deze Kansen zijn eigenlijk min of meer concrete verbetervoorstellen die passen binnen de Visie. Het zijn min of meer Dromen, omdat nog geen onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheid van realisatie in financieel, technisch en/of organisatorisch opzicht.
Daarna komt de vertaalslag naar concrete Projecten, waarbij de haalbaarheid op diverse vlakken dient te worden getoetst. Vanzelfsprekend moet er budget zijn, het technisch haalbaar zijn, het moet afgestemd zijn op andere ontwikkelingen, etc.
Aan het eind van de rit volgt dan de Realisatie.
In het onderstaande schema is het een en ander in samenhang uitgebeeld. Daarbij is ook aangegeven wanneer externe ondersteuning (eventueel) in beeld komt en wat de rol van de Dorpsraad en de Gemeente Schouwen-Duiveland is.\
Sommige verbetervoorstellen vanuit de enquête kunnen in een verkort proces gerealiseerd worden. Dit zijn de zogenaamde Quick-Win’s.
De Quick-Win’s gaan direct van Inventarisatie naar Project en vervolgens door naar Realisatie.